Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024

Ευχές και άλλα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

partners
Ήρθε ο νέος χρόνος για τον οποίο σας ευχόμαστε να έχουμε υγεία, ευτυχία, δουλειά και να είναι δημιουργικός και σίγουρα καλύτερος από τις προηγούμενες χρονιές οι οποίες μας ταλαιπώρησαν όλους και μας οδήγησαν σε καταστάσεις που πριν λίγα χρόνια θα δυσκολευόμασταν να διανοηθούμε.
Πέρα όμως από τις ευχές, ο σκοπός της επιστολής αυτής είναι και να σας ενημερώσουμε για αλλαγές που έχουν έρθει ή πρόκειται να έρθουν, οι οποίες αφορούν την καθημερινή πρακτική και λειτουργία των επιχειρήσεων. Την γενικότερη οικονομική μας άποψη την είχαμε εκφράσει σε παλαιότερη επιστολή μας, αναφέροντας ότι επιχειρήσεις που θα αντέξουν την κρίση είναι αυτές οι οποίες νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά τους λειτουργούν με ευέλικτο χαμηλό κόστος και με ίδια κεφάλαια, χαμηλό δανεισμό και μικρές τραπεζικές δόσεις. Η ανάπτυξη θα έρθει όταν η πελατεία που απευθυνόμαστε, θα αποκτήσει τέτοια οικονομική άνεση ώστε να αποφασίσει να δαπανήσει χρήματα και στην επιχείρηση του καθενός από εμάς.
Ο μεγάλος αριθμός νόμων και εγκυκλίων έχει δημιουργήσει ένα φορολογικό και εργατικό - ασφαλιστικό περιβάλλον και θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε στην επιστολή αυτή τις σημαντικότερες αλλαγές διατηρώντας ορισμένες επιφυλάξεις.
Γενικά.
> Νέα κλίμακα και τρόπος φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Μικρή επιβάρυνση θα υποστούν μισθωτοί και συνταξιούχοι, μεγαλύτερη τα μικρά εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια και πολύ μεγαλύτερη οι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα.
> Κατάργηση όλων των αφορολόγητων ενώ το αφορολόγητο των τέκνων αντικαταστάθηκε με το επίδομα τέκνων έπειτα από αίτηση το γνωστό Α21.
> Υποχρέωση δήλωσης Ε9 ένα μήνα μετά την μεταβολή, απόκτηση ή μεταβίβαση.
> Επαναφορά του πόθεν έσχες (τεκμηρίου) για την αγορά ακινήτων.
> Αποδείξεις επί του εισοδήματος. Συνεχίζουμε να συλλέγουμε και για το 2014 μέχρι να διευκρινιστεί τι είδους, πόσες και ποιοι θα χρειαστούμε.
> Πρόστιμα – Παραβάσεις – Ποινές. Αλλάζει πλήρως το τοπίο στα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις οφειλές στο δημόσιο.
Επιχειρήσεις.
> Υπέρογκα πρόστιμα για ανασφάλιστο προσωπικό και αυτόφωρο σε περίπτωση απασχόλησης αλλοδαπού. Προσοχή στην απασχόληση προσώπου πρώτου βαθμού συγγένειας ή συζύγου.
> Υπέρογκα πρόστιμα και άλλες επιπτώσεις για την μη έκδοση απόδειξης ή άλλου παραστατικού πώλησης.
> Καταργείται το δελτίο αποστολής. Η διακίνηση μπορεί να γίνεται με το τιμολόγιο ή με άλλο «δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων».
> Κάθε δαπάνη άνω των 500,00 ευρώ, για να εκπίπτεται, πρέπει να εξοφλείται μέσω Πιστωτικού Ιδρύματος ή με επιταγή.
> Οι αγρότες έχουν την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εκτός αν τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ ή έλαβαν ενιαίες αγροτικές ενισχύσεις μικρότερες των 5.000 ευρώ.
> Οι υπόχρεοι (εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας, τα εκπαιδευτήρια, οι κλινικές ή θεραπευτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα γυμναστήρια, οι χώροι στάθμευσης, οι ιατροί και οι οδοντίατροι. κλπ), από 1.1.2014 έχουν την υποχρέωση να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικής για την παροχή υπηρεσιών με την χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών ή μηχανογραφικά. Καταργείται η υποχρέωση των ανωτέρω για τήρηση "πρόσθετων βιβλίων", και οι Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών εκδίδονται αθεώρητες. Εμείς θα λέγαμε εξαντλούμε πρώτα τις θεωρημένες.
> Συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων ανά μήνα ή τρίμηνο (συγκεντρωτικά για έσοδα και έξοδα) ανεξαρτήτως αξίας τιμολογίου, και για τις λιανικές, ή αυτόματη αποστολή με την χρήση του μηχανισμού.
> Επαναφορά του πόθεν έσχες για την σύσταση ή αύξηση Κεφαλαίου σε Ανώνυμες Εταιρείες.
Γίνεται κατανοητό ότι δεν είναι δυνατό ούτε ασφαλές να αποτυπωθεί το σύνολο των αλλαγών σε αυτή την επιστολή. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που πιθανόν να ενδιαφέρουν κάποιους, όπως η φορολόγηση της μεταβίβασης ακινήτων ή ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Το λογιστικό μας γραφείο, στελεχωμένο με έμψυχο δυναμικό και οργανωμένο με τεχνολογική υποδομή, πάντα ενημερωμένο, είναι έτοιμο να δώσει απαντήσεις και να διεκπεραιώσει κάθε φορολογική υπόθεση με τον καλύτερο, ασφαλέστερο και οικονομικότερο τρόπο. Αντίθετοι με την άποψη που επιβάλει στα λογιστικά γραφεία να είναι προέκταση του γραφειοκρατικού – εισπρακτικού μηχανισμού υποβάλλοντας ηλεκτρονικές αιτήσεις και τυπώνοντας «ταυτότητες πληρωμής», εναρμονισμένοι με τον Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών Φοροτεχνικών ο οποίος είναι νόμος του κράτους από τις 18 Δεκεμβρίου 2013, διατηρούμε το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών μας και ευχαριστούμε όλους αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν και συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται.